Ik krijg regelmatig vragen via de mail over welke naaimachines goed zijn en welke naaimachine je het best kunt aanschaffen als je wil beginnen met naaien. Maar dat is eerlijk gezegd een vrij persoonlijke keuze!
Hier lees je wat tips van mij, waar je misschien wat aan hebt als je een naaimachine wil gaan kopen. Het zijn richtlijnen, dingen die ik zelf belangrijk vind, maar die per persoon kunnen verschillen. Pin me dus nergens op vast! ;-)
Een degelijke naaimachine
Ben je serieus op zoek naar een goede naaimachine dan zou ik willen adviseren: koop een degelijke machine! Er zijn regelmatig aanbiedingen te vinden bij drogisterijen of warenhuizen, van naaimachines onder de 100 euro. Heel verleidelijk natuurlijk! Maar mijn mening is dat dit geen degelijke machines zijn. Je kunt er misschien een tijdje leuk op naaien, wat eenvoudige dingen maken, gewoon rechttoe-rechtaan. Maar niks zo frustrerend als je een wat ingewikkelder werkje wil maken en je naaimachine kan het niet aan. Of hij is twee jaar oud en hij trilt van ellende uit elkaar!
Nee, je kunt beter naar een goede naaimachine winkel gaan en je daar laten adviseren. Bedenk vooraf wat je met je naaimachine wil gaan doen: kleding naaien of repareren, tassen maken, quilten, dikke lagen stof naaien of niet, vaak naaien of juist af en toe? En wat is je budget? Leg dit voor aan de naaimachine handelaar en hij of zij helpt je verder.
Over het algemeen zijn de wat zwaardere/ degelijke naaimachines wat duurder, maar waarschijnlijk hebben ze ook wel wat goede tweedehandsjes staan!
Nog wat voordelen van een naaimachine winkel zijn dat je altijd terug kunt gaan met vragen of problemen, of voor een 'beurt' en dat je vaak een proefles kunt doen op de naaimachine die je op het oog hebt.
Wat zijn goede naaimachine merken?Er bestaan veel verschillende naaimachine merken, die allemaal ook nog eens verschillende modellen aanbieden in verschillende prijs-categorieën. Wat een keuzestress! Maar wat zijn nou écht goede merken? Ook dat is heel persoonlijk. Ik naai zelf al jaren met heel veel tevredenheid op een Pfaff ClassicStyle 1523. Een degelijke machine (niet computer-gestuurd), met boventransport voor de stof. Ik kan er alles op doen wat ik wil: tassen naaien, kleding (ver)maken en quilts naaien. Voor mij een goede machine dus!
Maar ik wil geen reclame maken voor één naaimachine en er zijn natuurlijk meer merken die gewoon heel goed zijn, zoals Bernina, Brother, Janome, etc. Voor alle merken geldt wel: hoe duurder de machine, hoe zwaarder de motor en hoe degelijker en beter bij naait.
Meestal is het ook zo dat een naaimachine duurder wordt naarmate er meer functies op zitten of wanneer de computer volledig elektronisch gestuurd is. Denk voordat je een naaimachine gaat kopen goed na welke functies je nodig hebt. Op alle naaimachines zitten de nuttige standaard-steken: rechte steek, zigzag-steek, knoopsgat-functie, stretchsteek en wat sier-stiksels. Dit zijn de steken die je waarschijnlijk het vaakst gebruikt. Extra siersteken of borduursteken zijn zeker leuk, maar niet noodzakelijk.
Elektronisch of Mechanisch?Mijn naaimachine is mechanisch, wat wil zeggen dat ik de steken en andere functies handmatig moet instellen (en wat niet betekent dat mijn naaimachine niet op elektra werkt ;-) ). Ik moet dus aan de wieltjes draaien om steeklengte, zigzag-breedte, draadspanning, etc in te stellen. Dat vind ik geen probleem en ben ik gewend, het gaat bijna als vanzelf!
Er bestaan ook elektronische (of computergestuurde) naaimachines, waar je alle functies met een druk op de knop automatisch kunt instellen. Deze naaimachines hebben een schermpje waarop de instellingen te zien zijn. Kies je een steek, dan staan de standaard steeklengte en steekbreedte gelijk ingesteld. En een knoopsgat wordt automatisch in één keer genaaid in plaats van dat je zelf de vier stappen moet instellen.
De keuze voor mechanisch of elektronisch is een persoonlijke, bekijk wat je zelf prettig of handig vindt! Maar houd er wel rekening mee dat een elektronische naaimachine vaak wat duurder is, ook als er iets gerepareerd moet worden.
![]()
Ik hoop dat je wat hebt aan deze informatie en dat het je keuze wat gemakkelijker maakt. Veel succes en plezier met het uitkiezen van je naaimachine!